Menu:

Οι καιρικές συνθήκες και το θαλάσσιο καγιάκ

Πτυσσόμενο καγιάκ σε φουρτουνιασμένο μπουγάζι

Κάποτε οι παλιοί ναυτικοί έλεγαν ότι η θάλασσα δεν έχει κλαδιά για να πιαστείς. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα μικρό σκάφος με κόκπιτ κοντά στο νερό και ευάλωτο στις θάλασσες και στους καιρούς.

Θέλει αρκετή προσοχή ο υπολογισμός και η πρόβλεψη των τοπικών καιρικών φαινομένων. Με το καγιάκ είμαστε εκτεθειμένοι στις ριπές του αέρα και στις ρεματικές που βγάζουν τα μπουγάζια του Αιγαίου. Τα ισχυρά ρεύματα δεν είναι καθόλου αμελητέα αφού τα καγιάκ παρασύρονται πολύ εύκολα.

Ο ιδανικότερος καιρός για καγιάκ στις Κυκλάδες είναι συνήθως από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Οι καιρικές συνθήκες είναι αρκετά προβλέψιμες το καλοκαίρι και ειδικότερα από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο. Ειδικότερα, το μελτέμι είναι γνώριμο σε όλους μας αφού φυσάει με ακρίβεια κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Το μελτέμι όμως θέλει προσοχή λόγω του ορεινού ανάγλυφου των νησιών. Οι καπελωτές ή καταβάτες ή σπηλιάδες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια επιλογών για την ασφάλεια μας στις θαλάσσιες εξορμήσεις με καγιάκ.

Ο βόρειος, βορειο δυτικός άνεμος πνέει συνήθως με ισχύ από 5-6 μποφόρ και τοπικά φτάνει τα 7-8. Η διακύμανση του ανέμου ξεκινάει συνήθως από τους 15 κόμβους φτάνει τους 40 κόμβους ενώ σε μερικά νησιά τα ανεμόμετρα καταγράφουν ριπές 60 κόμβων. Ο δε Ιούλιος και ο Αύγουστος χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή λόγω ακραίων τοπικών φαινομένων βάζοντας μας σε κίνδυνο. Με προγραμματισμό είναι δυνατόν να απολαύσουμε ασφαλή ακτοπλοΐα ακόμα και με ισχυρούς ανέμους. Μελετώντας τη γεωμορφολογία των νησιών από τους χάρτες και έχοντας υπόψη την πρόβλεψη των ανέμων, μπορούμε να αποφύγουμε τις επικίνδυνες λακκούβες του Αιγαίου. Το Ιόνιο από την άλλη είναι πιο ήρεμο και φιλικό προς τους φιλόδοξους ταξιδευτές με καγιάκ. Οι μπουνάτσες του Ιονίου προσφέρονται για πολυήμερες εξορμήσεις με το δροσερό Μαΐστρο να δυσκολεύει την κωπηλασία τα απογεύματα.

Στην Πάρο και στις Κυκλάδες ειδικότερα έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε τα σημεία που είναι εκτεθειμένα στον Βόρειο άνεμο και ποια περάσματα γίνονται επικίνδυνα λόγω των καπελωτών και των ρεματικών. Η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι ξεκινάμε να κωπηλατούμε πριν την αυγή, λόγω χαμηλής έντασης του μελτεμιού, και προσπαθούμε να έχουμε καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης μέχρι το μεσημέρι. Πριν τον απόπλου, επιβάλλεται να μελετήσουμε τη ρότα και να ερευνήσουμε στον χάρτη τα μπουγάζια, καθώς και τις εξόδους διαφυγής σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Στην ακτοπλοΐα με καγιάκ, το μελτέμι θέλει σχεδιασμό και στρατηγική. Το φθινόπωρο και η άνοιξη προσφέρουν τους καλύτερους καιρούς για θαλάσσιο καγιάκ. Οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές και οι άνεμοι συνήθως δεν θεριεύουν εκτός από έκτακτες σοροκάδες ή γαρμπήδες. Ο χειμώνας βγάζει συνήθως χοντρούς καιρούς και τα μπουγάζια θαλασσώνουν επικίνδυνα.

Για τη λήψη καιρικών προβλέψεων προτείνουμε τον Σκύρων, τον Ποσειδών και το Windfinder. Οι ιστοσελίδες με προγνώσεις καιρού αφορούν την Πάρο και οι προβλέψεις ανέμων την περιοχή των Κυκλάδων και της Ανατολικής Μεσογείου.


Πρόγνωση καιρού μέσω του Σκύρων
Σύστημα Ποσειδών για την πρόγνωση των Ελληνικών θαλασσών
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία
Παρακολούθηση και πρόγνωση ανέμων από το Windfinder
Windfinder - Πρόγνωση για την Ανατολική Μεσόγειο